Zoeken

Volg RSS Feeds

 

Familiehypotheek mogelijk bij Leef Vrij

Apr 28

Steeds vaker zijn ouders bereid om hun kinderen te helpen bij de aankoop van de (eerste) woning. Leef Vrij heeft mogelijkheden, de zogenaamde Familiehypotheek. De Familiehypotheek biedt  ruimte voor ouders om kinderen te helpen. Hiermee kan de aankoop van een eerste woning voor kinderen een stuk dichterbij komen.

De Familiehypotheek is een lineaire of annuïtaire hypotheek, gecombineerd met een constructie waarbij:

 • ouders geld lenen aan hun kind voor een gedeelte van de aankoop van de woning en de lasten hiervan periodiek schenken
  en/of
 • ouders gebruik maken van de hoge eenmalige schenkingsvrijstelling (max. € 52.752 in 2015).

 Fiscale impact
Er zijn mogelijke fiscale gevolgen van deze financieringsvorm. Leef Vrij vertelt u graag meer hierover.

 Kredietregels

 • Als de lening van de ouders met hypothecaire zekerheid wordt gesloten,  mag het totaal niet meer bedragen dan 103% van de marktwaarde (peil 2015)
  Bij een lening van ouders:
 1. 1.    Mag de lening niet direct opeisbaar zijn (enige uitzondering zijn de opeisbaarheidsgronden zoals gemeld in de hypotheekvoorwaarden);
 2. 2.    De lening van de ouders mag maximaal 20% bedragen van de hoogte van de hypotheek die volgens de gedragscode maximaal op het inkomen   gefinancierd kan worden;
 3. 3.    De  lening dient onderhands te zijn en de schenking van de lasten moeten door de ouders worden verstrekt;
 4. 4.     schenkingsovereenkomst.
Bij Richard Richard Hendrix is sinds 2000 financieel adviseur bij Leef Vrij. Hij is woonachtig in Horst en houdt zich veelvuldig bezig met advisering op het gebied van financiële producten. Naast dat hij hier vele uren van de dag mee in de weer is, doet hij aan hardlopen. Hard is daarbij wellicht wat overdreven, toch grote kans dat je hem wel eens voorbij hebt zien tjokken.

Discussieer mee!