Zoeken

Volg RSS Feeds

 

Let bij oversluiten hypotheek op looptijd ivm renteaftrek

Jul 18

Oversluiten naar een lagere hypotheek rente en dus lagere lasten. Maar wanneer je fiscaal geen recht op aftrek hebt, kan het behoorlijk wat buikpijn veroorzaken.

“Let op de fiscale spelregels !”

Mag je bij oversluiten de hypotheekrente altijd aftrekken? Nee, niet altijd!

Dit hangt af van de huidige hypotheek (annuïteit of lineair). De termijn van 30 jaar recht op renteaftrek is tijdens het Belastingplan 2001 geïntroduceerd.

Er is en aanpassing per 1 januari 2013 doorgevoerd.

Een hypotheek van vóór 2013 heeft bij oversluiten dan ook andere spelregels dan een hypotheek vanaf 2013.

Is de hypotheek op of na 1 januari 2013 voor de eerste keer afgesloten,

dan moet de oorspronkelijke aflostermijn van 30 jaar worden aangehouden om het recht op renteaftrek te behouden.

De looptijd van de te oversluiten hypotheek mag dan ook niet langer zijn.

De verwarring zit in het feit dat bij een hypotheek van vóór 1 januari 2013 de verstreken jaren vanaf 2001 in mindering gebracht moeten worden voor het recht van renteaftrek.

De looptijd van de hypotheek mag opnieuw 30 jaar zijn.

 

Let op looptijd voor behoud renteaftrek

De marktrente was in 2013 hoger en dat maakt het interessant om over te sluiten. “Van hypotheken gesloten na 1 januari 2013, moet men voldoen aan het geldende annuiteitenschema met de daarbij behorende startdatum en de 30 jaren termijn.

Door het overschrijden van de oorspronkelijke aflostermijn van 30 jaar, is er  geen renteaftrek.

Geldverstrekkers niet allen alert

Verschillende geldverstrekkers signaleren bovenstaande risico proactief. Ze vinden dat ze hier niet voor verantwoordelijk zijn, omdat men zelf kan kiezen voor rente aftrek, of niet.

Rekenhulp Belastingdienst

De Belastingdienst heeft op hun website een rekenhulp: “aflossing annuïteitenlening”. Je kunt dan per jaar zien wat het resterende bedrag van de lening moet zijn om aftrek te genieten. Bij eventuele achterstanden mag je inhalen, maar daarbij gelden weer andere regels.

Bij Richard Richard Hendrix is sinds 2000 financieel adviseur bij Leef Vrij. Hij is woonachtig in Horst en houdt zich veelvuldig bezig met advisering op het gebied van financiële producten. Naast dat hij hier vele uren van de dag mee in de weer is, doet hij aan hardlopen. Hard is daarbij wellicht wat overdreven, toch grote kans dat je hem wel eens voorbij hebt zien tjokken.

Discussieer mee!