Zoeken

Volg RSS Feeds

 

Overlijdensrisicoverzekering vaak onnodig duur !

Aug 25

De meeste Nederlanders hebben een overlijdensrisicoverzekering. Bij veel daarvan lijkt de premie soms met tientallen euro’s per maand verlaagd te kunnen worden.

Bovenstaande dient wel genuanceerd te worden middels onderstaande punten:

  • Verzekeraars de 1e  kosten over de hele looptijd van de verzekering spreiden
  • Consumenten door verslechterde gezondheid helemaal niet meer in de gelegenheid zijn de verzekering over te sluiten.
  • De gestegen leeftijd van de consument, ook binnen de nieuwe tariefstructuur, tot hogere premies lijden.
  • De kosten van advies en bemiddeling in het kader van de omzetting, zeker bij een verpande Overlijdensdekking aan de hypotheek, de te behalen financiële voordelen minder maken dan de consument wellicht op het eerste gezicht meent.

Dat de premies van autoverzekeringen al enige tijd aan het stijgen zijn, was al bekend. Maar er zijn ook verzekeringen die steeds goedkoper worden. Een goed voorbeeld hiervan is de overlijdensrisicoverzekering. In sommige gevallen blijkt het zelfs voordelig te kunnen zijn de oude op te zeggen en een nieuwe aan te vragen.

Waardoor worden overlijdensrisicoverzekeringen steeds goedkoper?

Al jaren zijn de premies voor de overlijdensrisicoverzekering aan het dalen. Dit wordt veroorzaakt doordat wij gemiddeld steeds ouder worden. Hierdoor zakt de kans dat de verzekeraar het verzekerd bedrag moet uitkeren. Als de verzekerde namelijk niet overleden is vóór de einddatum van de verzekering, vervalt de polis zonder een bedrag uit te hoeven keren.
Daarnaast maken verzekeraars tegenwoordig minder kosten. Wat dan weer deels komt door het provisieverbod. Want de kosten voor de advisering en bemiddeling zitten tegenwoordig niet meer in de premie verwerkt.

Meer concurrentie heeft een positief effect

Veel van de traditionele Nederlandse verzekeraars hebben de tarieven dan ook sterk verlaagd. Ze moesten ook wel, want de concurrentie is de afgelopen jaren fors toegenomen. Wat natuurlijk goed nieuws kan zijn. Over de hele looptijd gerekend kan nu op de premie soms tot wel duizenden euro’s bespaard worden.

Stijgt de premie niet door de hogere leeftijd?

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je het risico van het overlijden financieel af. Er volgt een uitkering bij overlijden van de verzekerde vóór de einddatum. Verzekeraars houden vaak een maximumleeftijd aan tussen 70 en 80 jaar. Door het ouder worden stijgt de kans op overlijden. Een 50-jarige heeft statistisch gezien bijvoorbeeld een grotere kans op overlijden wanneer je het vergelijkt met een 45-jarige. Je zou dus verwachten dat een nieuwe verzekering juist duurder is dan de overlijdensrisicoverzekering die je bijvoorbeeld vijf jaren geleden hebt afgesloten. Door de sterke daling van de premies, kan het vaak toch uit.

Wat als de overlijdensrisicoverzekering deel uitmaakt van de hypotheek?

Vooral bij hypotheken afgesloten vóór 2013 maakt de overlijdensrisicoverzekering vaak een onderdeel uit van de hypotheek. In dat geval heb je de medewerking nodig van de huidige verzekeraar en de hypotheekbank om de levensverzekering los te weken van de hypotheek. Vaak zijn er mogelijkheden, maar niet in alle gevallen gaat het lukken om de oude overlijdensrisicoverzekering in te ruilen voor een nieuwe. Door de grote verschillen in premie loont het overigens wel de moeite om het te proberen.

Alleen bij goede gezondheid zijn er mogelijkheden

Bij het aanvragen van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering, zal een gezondheidsverklaring ook weer een onderdeel uitmaken van het aanvraagtraject. Bij een verslechtering van de gezondheid wordt een nieuwe overlijdensrisicoverzekering mogelijk niet geaccepteerd. Verzekerden met bijvoorbeeld hartklachten of verzekerden die genezen zijn een nare ziekte kunnen moeite hebben met het vinden van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. Een oude verzekering zou je dus nooit mogen opzeggen voordat een nieuwe gevonden is.

Maar ook daar kunnen we bij helpen.

Net als bij het uitzoeken van de fiscaliteiten, het opheffen van verpandingen en de zoektocht naar de meest interessante nieuwe verzekeraar.

Bij Richard Richard Hendrix is sinds 2000 financieel adviseur bij Leef Vrij. Hij is woonachtig in Horst en houdt zich veelvuldig bezig met advisering op het gebied van financiële producten. Naast dat hij hier vele uren van de dag mee in de weer is, doet hij aan hardlopen. Hard is daarbij wellicht wat overdreven, toch grote kans dat je hem wel eens voorbij hebt zien tjokken.

Discussieer mee!