Zoeken

Volg RSS Feeds

 

prinsjesdag en fiscaliteiten 2018 voor eigen woning

Sep 09

 

Heb je een eigen koopwoning?   Op prinsjesdag zijn onderstaande belangrijke wijzigingen aangegeven. Welke naar alle waarschijnlijkheid door gaan. 

1.    Hypotheekrenteaftrek gaat omlaag
Door het nieuwe belastingschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting gaat de  hypotheekrenteaftrek vanaf volgend jaar opnieuw omlaag. Hierdoor krijg je wel meer netto inkomsten.

2.    Energierekening omhoog
Voor een gemiddeld huishouden (2 volwassenen en 2 kinderen) stijgt de energierekening  naar verwachting met 15o euro.

3.    Het Lage btw-tarief gaat van 6 procent omhoog naar 9 procent 
De schilder gaat duurder worden, dus klussen aan uw huis kunnen stijgen als ze in het laag btw tarief vallen.

4.    Subsidieregeling op monumentale panden
In 2019 verdwijnt de monumentenaftrek.

5.    Stijging WOZ-waarde
In 2019 stijgt de WOZ-waarde van uw huis gemiddeld met 6,5 procent. Wel is het zo dat ze de bijtelling (huurwaardeforfait) willen verlagen.

6.    Hillen-aftrek wordt verder afgebouwd
Vanaf 2019 wordt de Hillen-aftrek stapsgewijs in dertig jaar afgebouwd. Ik verwacht overigens dat ook de 30 jaar in de toekomst er aan gaat.

7.    Grens NHG omhoog
Volgend jaar kunt u een hypotheek onder de  NHG norm afsluiten voor een woning waarde tot 290.000 euro.Daarnaast kun je onder nhg nog meer lenen (307.400,00) wel expliciet voor uitgaven van extra energiebesparende maatregelen.

8. Hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd                               

Degene met een hypotheek met  hogere inkomens (52%) ging al elk jaar een 0,5% minder per jaar aan renteaftrek krijgen. Dit percentage zal verandert worden in een 3% percentage, naar verwachting.

 

Bij Richard Richard Hendrix is sinds 2000 financieel adviseur bij Leef Vrij. Hij is woonachtig in Horst en houdt zich veelvuldig bezig met advisering op het gebied van financiële producten. Naast dat hij hier vele uren van de dag mee in de weer is, doet hij aan hardlopen. Hard is daarbij wellicht wat overdreven, toch grote kans dat je hem wel eens voorbij hebt zien tjokken.

Discussieer mee!