Zoeken

Volg RSS Feeds

 

spaargeld niet meer welkom

Apr 09

Vandaag las ik een bericht dat ING Bank hun grens waarbij spaarders negatieve rente (0,5%) gaan betalen gaat verlagen van € 250.000,— naar € 100.000,—.

Het gaat weliswaar maar om zo’n 3% van het aantal spaarders bij ING die hier mee te maken gaan krijgen, maar de trendbreuk die hier achter zit is veel belangrijker.

In 2020 betaalden de gezamenlijke Nederlandse (spaar)banken zo’n € 1.000.000.000,— aan boete aan de Europese Bank en dit vormt een steeds belangrijkere aanslag op hun winstresultaat. ING Bank adviseert haar klanten bewust actief om met hun spaargeld te gaan shoppen. De Volksbank bevestigd dat er bij hun sprake is van een merkbare toename van het spaargeld.

Je kunt er bijna op wachten dat andere banken binnen afzienbare tijd met maatregelen gaan komen om nieuwe spaarders af te schrikken. Een uitermate extreme en onnatuurlijke ontwikkeling, dat sparen niet meer loont. Deze ontwikkeling wordt deels veroorzaakt door Corona, omdat veel mensen het verdiende loon en de overheidssubsidies zitten op te potten. Waar gaat dit heen ?

 

Aan de andere kant is er, door de hoop op een spoedige heropening van de gehele economie sprake van oplopende consumenten- en producentenprijzen, waardoor het inflatiespook te voorschijn komt. Inflatie moet worden bestreden door oplopende rentes, maar vooralsnog doen de overheden hier niets mee, omdat zij de afgelopen de inflatie naar 2% wilde tillen en dit maar niet wilde lukken.

 

De grote hamvraag voor dit moment is dan ook welke van beide ontwikkelingen de overhand gaat krijgen.

Bij Richard Richard Hendrix is sinds 2000 financieel adviseur bij Leef Vrij. Hij is woonachtig in Horst en houdt zich veelvuldig bezig met advisering op het gebied van financiële producten. Naast dat hij hier vele uren van de dag mee in de weer is, doet hij aan hardlopen. Hard is daarbij wellicht wat overdreven, toch grote kans dat je hem wel eens voorbij hebt zien tjokken.

Discussieer mee!