Zoeken

Volg RSS Feeds

 

Zeg nee tegen een gratis mobiel!!

May 01

Een telefoon bij een abonnement lijkt gratis, maar de aanschaf zit in de maandelijkse betaling!

Klinkt logisch, echter zo wordt het niet altijd ervaren.

Telecomaanbieders die telefoons van meer dan 250 euro verschaffen en deze laten betalen in termijnen (gedurende de looptijd van het abonnement, zijn vanaf 1 mei verplicht gegevens aan de klant te vragen, oa welke vaste lasten hij/zij heeft en wat het inkomen is . Ook moeten zij een inkomenslastentoets bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) doen.

Deze regels zijn volgens AFM  (Autoriteit Financiële Markten)  nodig om overkreditering te voorkomen en te toetsen of er maandelijks voldoende ruimte is om de lening terug te betalen.

Koop op afbetaling is een vorm van krediet waarop de AFM toezicht houdt. Voor wat betreft de kredietverstrekking bij de aanschaf van een mobieltje op afbetaling, is de AFM vanaf 1 mei belast met het toezicht op alle Nederlandse telecomaanbieders.

 

Het telefoonkrediet wordt vanaf 250 euro bij het BKR geregistreerd. De aanschaf van een mobieltje op afbetaling heeft dus gevolgen voor de maximale leencapaciteit bij de aankoop van een woning.

Een Iphone op afbetaling betekent dat men ongeveer 8500 euro minder leencapaciteit heeft,  als je dus een gezins abonnement op naam hebt van 4 telefoons dan kan men al snel 35.000 euro minder lenen.

Deze regeling geldt vanaf 1 mei, dus alle telefoons welke verschaft zijn, voor 1 mei vallen buiten deze regel.

 

Bij Richard Richard Hendrix is sinds 2000 financieel adviseur bij Leef Vrij. Hij is woonachtig in Horst en houdt zich veelvuldig bezig met advisering op het gebied van financiële producten. Naast dat hij hier vele uren van de dag mee in de weer is, doet hij aan hardlopen. Hard is daarbij wellicht wat overdreven, toch grote kans dat je hem wel eens voorbij hebt zien tjokken.

Discussieer mee!